Pismeno prevođenje - rumunski jezik

Svaki prevod je novi proizvod, novi autorski rad, tako da nije svaki prevod isti. Zato se i cene razlikuju od slučaja do slučaja. Ukoliko želite da saznate cenu Vama potrebnog prevoda pošaljite nam upit.

 

Zastava Rumunije

 

Rumunski jezik spada u indoevropsku grupu italskih romanskih jezika, a podgrupa istočnoromanskih jezika. Procenjuje se da ima oko 30 miliona govornika, od kojih je većini rumunski maternji jezik. Službeni je jezik Rumunije od 1991.godine, zatim Moldavije (gde se naziva moldavski jezik), Srbiji (AP Vojvodini) i delom u Ukrajini, kao jezik manjina. Takođe, jedan je od službenih jezika u Evropskoj Uniji. Piše se latiničnim rumunskim alfabetom, a govori se još i u Bugarskoj, Rusiji, Izraelu, Mađarskoj, Nemačkoj, Kanadi, Americi, Australiji I Novom Zelandu.

Nastao od latinskog jezika, najveću sličnost sa jezicima iz iste grupe rumunski ima sa italijanskiom jeziikom, iako nedovoljno da bi se njihovi govornici dobro razumeli. Takođe, postoje leksičke sličnosti i sa francuskim, portugalskim, španskim i ostalim jezicima iz iste grupe. Rumunski jezik je 1993.godine pretrpeo pravopisne reforme, čime je vraćena veća sličnost sa latinskim jezikom, a sve se reguliše od strane Rumunske Akademije.
U svom timu imamo honorarno zaposlene prevodioce za rumunski jezik, tako da uvek možemo brzo odgovoriti kada je u pitanju potreba za hitnim prevodima.

Naši prevodioci za rumunski jezik vam stoje na raspolaganju za:

 

  • prevod sa rumunskog na srpski jezik
  • prevod sa srpskog na rumunski jezik
  • prevod sa rumunskog na druge strane jezike
  • prevod sa stranih jezika na rumunski jezik


Možete nam se obratiti ukoliko vam je potrebna neka od sledećih usluga:

 

  • prevod sudskog prevodioca za rumunski jezik
  • overa već prevedenog teksta
  • lektura i korektura teksta koji je na rumunskom jeziku
  • izlazak na teren u slučajevima kada je potrebno prisustvo sudskog prevodioca za rumunski jezik, kao i sve ostale oblike usmenog prevođenja.