Pismeno prevođenje - ruski jezik

Svaki prevod je novi proizvod, novi autorski rad, tako da nije svaki prevod isti. Zato se i cene razlikuju od slučaja do slučaja. Ukoliko želite da saznate cenu Vama potrebnog prevoda pošaljite nam upit.

 

Ruski alfavim ruska azbuka ruska slova ruska ćirilica

 

Ruski jezik, na osnovu današnjih statističkih podataka, zauzima četvrto mesto po rasprostranjenosti i broju govornika (oko 285 000 000). Najveći je slovenski jezik i pripada istočnoslovenskoj jezičkoj grupi. Zvanično i jedino pismo je ćirilica, sastavljeno od 33 slovna znaka.

Ruski jezik je zvaničan u državama: Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i regionima: Abhazija, Južna Osetija, Transnistrija, Gagozija (U Moldaviji), Tulčea I Konstanta (Rumunija), Spitsbergen (Norveška), Krim i Odesa Oblast (Ukrajina), država Njujork (Sjedinjene države).

Postoje i države u kojima ruski nije zvaničan jezik, ali je važan drugi jezik. To su: Jermenija, Azerbejdžan, Estonija, Ukrajina, Gruzija, Izrael, Latvija, Litvanija, Moldavija, Mongolija, Turkmenistán, Uzbekistan, Nema;ka, Kanada.

Organizacije u kojima je ruski zvanični jezik: Ujedinjene nacije - jedan je od šest radnih jezika, Medjunarodna asocijacija za atomsku energiju, UNESCO, Svetska zdravstvena organizacija, Medjunarodna orhanizacija za civilnu avijaciju, Zajednica nezavisnih država, Evroazijska ekonomska zajednica, Organizacija za kolektivnu bezbednost, Šangajska organizacija za saradnju, Evropska organizacija za bezbednost i saradnju, Sekretarijat antarktičkog ugovora.